Andrej Babiš vyrazil na Prvního máje společně se svým týmem z ANO na mítink před volbami do Evropského parlamentu. Tentokrát na Náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Pod heslem "ANO, mám radost" sliboval lídr aktuálně nejsilnější politické strany, jak ukazuje v poslední době řada průzkumů, další velkou show. Program pro děti i dospělé.

Mareš, Žilková, tygřík a liják

Akcí přitom provázel moderátor Leoš Mareš. S Andrejem Babišem působili oba jak vystřižení z módního katalogu. Pány elegány v dobře padnoucích sáčcích pak doplnila silná ženská klika - herečka a manželka Babišova ministra obrany Stropnického Veronika Žilková, ministryně Věra Jourová a šéfka pražského ANO Radmila Kleslová.

Program mítinku však lehce naboural prvomájový déšť. Přeháňka byla pořádně vydatná, větru dešti neporučí ani druhý nejbohatší Čech. Několik desítek lidí se tak tísnilo v postavených přístřešcích, zatímco Babiš a jeho suita čekali na konec rozmarů májového počasí v autobusu ANO.

Babišovo hnutí si pro voliče připravilo nejen slavného moderátora, ale třeba i vystoupení skupiny Děda Mládek Ilegal Band, či roztomilá exotická zvířata - tygřátka a lvíčátka. Nebylo to však poprvé, kdy se Babiš ocitl na jednom pódiu společně s tygříkem - malý Fred z cirkusu Jo-Joo se zúčastnil již oslav druhého místa v podzimních předčasných volbách.

Babiš opakoval: Nejsem politik

V jednom momentu však jako by se čas také vrátil zpátky. Ministr financí Babiš totiž stejně jako v minulosti opakoval, že není politikem, ale pouze naštvaným občanem, který chce změnit politiku. "Jsme ve vládě, to víte, ono je to těžké měnit něco, co 24 let jde nějakým směrem, jak říká 'topka': 'víme, kam jdeme'. To víme všichni, my bychom to rádi změnili," uvedl dnes Babiš. Voliče pak Babiš vyzval, aby i přes nízkou oblibu eurovoleb k urnám dorazili. Podle posledního průzkumu CVVM by hnutí ANO volila čtvrtina Čechů (25%), naopak podpora vládní ČSSD od března klesla na 20%.