Štrasburk a Brusel připomínají pro politiky zlaté klícky, do kterých by se rád dostal nejeden politický "ptáček". Platí se zde zlatem. Za teplé místečko v europarlamentu bere europoslanec základní plat 7957 eur měsíčně, při současném kurzu 219 tisíc hrubého. A to je jen fixní mzda, bez dalších náhrad a diet! Náklady na provoz kanceláře činí 4299 eur měsíčně, na asistenty může poslanec dostat až 21 209 eur měsíčně. Každý den zasedání dostává na poslanec na stravu a ubytování 304 eur. Po 63 letech pak mají poslanci nárok na důchod a pokračující štědré příspěvky...

Rozpočet EP na rok 2014 přitom činí 1,756 miliardy eur. 35 % z toho jsou výdaje na zaměstnance, zejména pak platy pro 6 000 úředníků rozbujelé unijní byrokracie. Rozpočet přitom zahrnuje třeba i náklady na tlumočení do 24 oficiálních jazyků a na služební cesty zaměstnanců, které jsou také proplácené. Náklady na jednoho člena europarlamentu tak stoupají přes 1 milion eur ročně (skoro 30 milionů korun)!

Nejbohatší čeští politici

K volbám do europarlamentu dochází každých pět let. Podle Lisabonské smlouvy mohou státy mít od 6 do 96 europoslanců, kterých je celkem 766. Ještě v roce 2009 bral český europoslanec 3250 eur (podle dnešního kurzu skoro 90 tisíc), plat tehdy určovalo Česko. Jenže poté EP sjednotil platy všech europoslanců na zmiňovaných 7957 eur. A z europoslance se stal rázem politik, který bere více než český prezident (186 tisíc hrubého), premiér (150 tisíc) či ministr (106 tisíc)!

Mezi současnými českými europoslanci, kterých je 22, jsou např. Evžen Tošenovský a Edvard Kožušník (ODS), Richard Falbr a Libor Rouček (ČSSD), Miroslav Ransdorf (KSČM), či Zuzana Roithová (KDU-ČSL). V posledních volbách do Evropského parlamentu urvala 9 křesel ODS, sociální demokracie 7 mandátů, KSČM 4 a lidovci 2. Nyní se dá čekat výrazná obměna českých členů europarlamentu. Podle předvolebních průzkumů je takřka jisté, že se do Bruselu pracovně podívá několik vyslanců z Babišova hnutí ANO.

Spáč a rváč Ransdorf, práce europoslance podle Kožušníka

Čeští poslanci přitom vykonávají svůj mandát střídavě v Bruselu na schůzích parlamentních výborů, ve Štrasburku při zasedáních EP a ve svém volebním obvodě. U europoslanců je přitom zvykem, že řada z nich má v Bruselu a jeho okolí byty a domy. Jak vypadá takový život europoslance, to zachytil ve svém videu před časem právě ódéesák Edvard Kožušník, který na sebe upozornil, když na zasedání europarlamentu přijel z Prahy na kole (a v roce 2010 ho španělský deník El mundo vyhlásil za nejkrásnějšího europoslance).

To Miroslav Ransdorf na sebe upoutal spíše negativní pozornost. A to mj. svým usínáním během pracovní doby. Že život europoslance však nemusí být jen sladký a pohodlný, však dokazují Ransdorfovy finanční problémy, které vedly až k exekuci. V Bruselu měl také Ransdorf problémy poté, co údajně napadl novináře. Nizozemec Tom Staal totiž ve své reportáži tvrdil, že Ransdorfa přistihl, jak si zapisuje docházku v bruselské budově a po 5 minutách mizí zadním vchodem... "Ten člověk je lhář," bránil se Ransdorf v Blesku.

Video
Video se připravuje ...

Miroslav Ransdorf spal na zasedání Evropského parlamentu Youtube.com

219 tisíc za jeden den práce?

Odcházející poslance přitom čeká příjemný "balíček na cestu". Skončí 1. července 2014, jenže i za to dostanou měsíční plat! Tedy oněch 219 tisíc hrubého... Když se na tohle ptal Český rozhlas Richarda Falbra, dočkal se tvrdé reakce. "Nevím o tom. Jděte do p*dele. Zajímají vás jenom peníze," řekl Falbr rozčileně. V roce 2014 přitom europarlament spolkne 1,756 miliard eur.