Kdo by nestál o veskrze příjemný plat 170 tisíc čistého (plus samozřejmě náhrady a diety). Do boje o křesla v europarlamentu tak vyráží nejen strany velké a tradiční, ale i menší uskupení, která nemají poslance ani v Česku. Jenže proč se nepokusit o teplé místečko ve Štrasburku a Bruselu... Při bližším pohledu na kandidátky je však jasné, že se prorazit v politice chystají i některé neotřelé tváře, jak upozorňuje i aktuální číslo časopisu Reflex.

Herečka Simona Chytrová se ydala do politiky bojovat za Věci veřejné
Autor: Archiv Blesku

Vylétly jako kometa, následoval prudký sešup. Věci veřejné chtějí dokázat, že do starého železa ještě nepatří. O europarlament se poperou v čele s exministrem vnitra Radkem Johnem. Politiku sice na čas šoupl tak nějak k ledu, hlásal zaměření na komunální problémy, ale především na televizní natáčení, jenže rychle se mu zastesklo - a na vlastní oči ho teď opět můžete vidět v akci. Na kandidátce VV ho doplňuje i jeho známá, herečka Simona Chytrová. Na svém kontě má snímky jako Playgirls, Waterloo po česku. Žádné velké šlágry... Mihla se však i v Tankovém praporu, objeví se v Bony a klid 2 a jejím manželem je režisér Vít Olmer. Chytrová se u Véček stala již dokonce místopředsedkyní.

Moderátorka Eva Jurinová s kolegy Zbyňkem Merunkou a Martinem Severou
Autor: Archiv Blesku

Chytrová však není jedinou tváří z televizních obrazovek. Tou další je Eva Jurinová, někdejší moderátorka zpráv na TV Nova. Namísto se svými moderátorskými parťáky Zbyňkem Merunkou či Martinem Severou se tentokrát rozhodla spojit síly s bývalými Véčkaři Babákem a Chaloupkou, kteří si založili vlastní stranu Republika. A dala své dobré jméno všanc...

Herec, bavič a moderátor Martin Zounar a fotbalový internacionál Vladimír Šmicer
Autor: Archiv Blesku

Rozštěpení Véčkařů je přitom zajímavá věc i při dalším pohledu do kandidátek. Odchodem Karolíny Peake z Věcí veřejných vznikli LIDEM, když se však Peake odporoučela z politiky úplně, přeměnili se LIDEM na Vizi 2014. A podařilo se jim zlanařit fotbalového internacionála se zkušenostmi z reprezentace i anglického Liverpoolu Vladimíra Šmicra. Za co se chce v Evropě prosadit? Podle známého Slávisty roste v Česku i EU až příliš podíl obézních lidí, a tak je třeba děti zvednout od počítačů a přimět ke sportu. "Bývalý fotbalista ... může být ČR mnohem užitečnější, než řada politických matadorů, které nikdo nezná. Fotbal vám leckdy otevře dveře, které jinak mohou zůstat zavřené," tvrdí Šmicer na stránkách Vize.

Spoluhráčem z kandidátky mu je herec a bavič Martin Zounar, který se pro změnu snaží prodat svou vášeň k vaření a zkušenosti z Prima vařečky. A chce více českých surovin v našich kuchyní... Díky angažmá v Ordinaci v růžové zahradě však možná má co říct i ke zdravotnictví.

Olympijský vzpěrač Ota Zaremba chce do europarlamentu za Vandasovu DSSS
Autor: Archiv Blesku

To DSSS (Dělnická strana sociální spravedlnosti) neřeší potraviny ani zdravotnictví. Chce rovnou pryč z EU! Pod vedením Tomáše Vandase, který je jedničkou její kandidátky, vyhlašuje "Ne diktátu Bruselu". Dvojkou kandidátky je pak legendární vzpěrač a olympijský vítěz z Moskvy 1980 Ota Zaremba. První sportovec, který se otevřeně přiznal, že bral anabolické steroidy. Obviňoval z toho svého bývalého trenéra...

Ve Zlínském kraji v boji o křeslo českého poslance Zaremba neuspěl, třeba to ale dotáhne rovnou do europarlamentu! Šanci bude mít stejně jako ostatní kandidáti již 23. a 24. května, kdy se v Česku eurovolby uskuteční. Zounar, Jurinová, či právě Zaremba se v nich porvou o 21 křesel, které Česku pro příští volební období připadnou.  

Zlatá klícka jménem europarlament: Právě sem, do Štrasburku, by se rádi kandidáti dostali
Autor: EPA