Víte, že...

1) Europarlament je dojná kráva: Práce za 220 tisíc plus náhrady a diety!

Eurovolby naskýtají politikům skvělou možnost na zajímavý výdělek. Europoslanci totiž berou více, než český prezident, premiér či ministři! Ještě před volbami 2009 dostávali peníze z národních rozpočtů. Dnes je platí EU ze své kasy. A stanovila jejich základní plat na 7957 eur hrubého (220 tisíc hrubého). To vše bez náhrad a diet, které tvoří další statisíce.

2) Euronadlidi ovlivňují váš každodenní život

Logicky vyvstává otázka, za co europoslanci horentní sumy berou. Často panuje představa, že se snaží hájit národní zájmy. V reálu však hájí především zájmy, na kterých se dohodnou jednotlivé frakce v europarlamentu. "Eurostrany" každodenní životy Evropanů ovlivnily v řadě odvětví. Nově prosadily zrušení poplatků za roaming, od roku 2015 budou muset vaše auta po dvou letech na pravidelnou technickou... Europoslanci však myslí i na vaše zdraví, když plánují nechutnější krabičky od cigaret s odpudivými snímky nádorů, nebo když výrobcům potravin nakázali, aby uváděli podrobnější informace na obalech potravin.

3) Mají své partičky a nemusí umět jazyky

Jak již bylo řečeno, europoslanci se shlukují do frakcí. Mezi největší partičky patří Evropská lidová strana (EPP, hlavní představitel Joseph Daul), Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů (S&D, šéf europarlamentu Martin Schulz) a Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE, Guy Verhofstadt).

Jak si europoslanci navzájem rozumí? Přes tlumočníky! Ovládat cizí jazyky není povinností, EP má 24 úředních jazyků a europoslanci mají právo číst dokumenty v mateřském jazyce. Tlumočí se i jejich plenární zasedání. 12krát do roka (vždy na 4 dny) zasedají europoslanci ve Štrasburku, své kanceláře, komise, výbory a politické skupiny však mají hlavně v Bruselu. Na stěhování europoslanců mezi těmito městy se ročně dá kolem 250 milionů eur, velké částky jdou samozřejmě i na tlumočení.

4) Europarlament je velký a drahý cirkus. S tisícovkami úředníků

Europarlament dnes čítá 766 europoslanců, po volbách jich bude mít 751. Vedle nich však zaměstnává i mašinérii evropských byrokratů. A mnohdy opět královsky zaplacených! Chcete se mít ještě lépe, než europoslanec? Přes 4300 euroúředníků v celé Unii má základní plat vyšší než 16 275 eur (cca. 448 tisíc Kč), které bere měsíčně německá kancléřka Angela Merkel, uvedl loni Die Welt. Brusel však přesné platy tají, právě na mzdy zaměstnanců však připadá největší část i v rozpočtu europarlamentu, který činí jen na rok 2014 celkem 1,756 miliard eur... 35% rozpočtu spolknou zaměstnanecké mzdy, 27% platy poslanců a jejich náhrady, 21% sekce IT, 11% provoz budov a 6% příspěvek na politické frakce.

Zlatá klícka jménem europarlament: Právě sem, do Štrasburku, by se ráda dostala řada politiků
Autor: EPA

5) Euronadlidi prý dřou do nocí

Za vůbec nejpracovitější českou europoslankyni platila za poslední volební období Zuzana Roithová (KDU-ČSL). Upozornila na to nadace Open Society Fund. Podle Roithové přitom pracují europoslanci více než poslanci v národních parlamentech. Řekla to v rozhovoru pro denik.cz. "Je to práce, která nemá žádné časové omezení, byť formálně má Evropský parlament v běžném roce 39 pracovních týdnů a šest týdnů zasvěcených práci ve volebních obvodech," uvedla Roithová a dodala: "Kromě nepříjemného cestování (z ČR šest až osm hodin jedním směrem), které představuje de facto ztrátu času, většina europoslanců pracuje do noci."

6) Naši europoslanci nás proslavili v Evropě

O práci europoslanců však u nás příliš slyšet není a europarlament díky tomu působí jako "zašívárna". O jejich prohřešcích a výstřelcích však slyšet je. Jednou z nejvýraznějších postav je komunista Miloslav Ransdorf - se svým spaním v europarlamentu i potyčkou s nizozemským novinářem, který se snažil dokázat, že si český europoslanec přišel jen odpíchnout účast a po pěti minutách ze zasedání zmizel. Ransdorf popřel, že by přišel jen kvůli nároku na denní dietu tři sta eur na jídlo a ubytování... Pozornost na sebe strhl i europoslanec Edvard Kožušník (ODS), který do Štrasburku přijel z Prahy na kole. Na zasedání pak byl nepřehlédnutelný - přišel v cyklistickém trikotu.

7) Čeští eurokandidáti bojují o 21 zlatých korýtek

Nejvíce europoslanců mají tradičně Němci (dnes 99). Podle Lisabonské smlouvy jich však jedna země bude nyní mít maximálně 96, minimálně 6. Počet europoslanců z jedné země určuje Evropská rada. Česko jich po minulé volbě v roce 2009 mělo 22, nyní je ve hře 21 mandátů.

8) Spekulovalo se o kandidatuře Václava Klause

Spekulovalo se přitom, že o jeden z mandátů se bude chtít poprat i letitý kritik EU, exprezident Václav Klaus! Manželku Livii má jako velvyslankyni na Slovensku, rozdává moudra z křesla svého Institutu v Praze na Hanspaulce, ale komu by se nelíbil tak pěkný příjem, jako má europoslanec. Klaus však takové angažmá nedávno na obrazovce ČT odmítl: "Nechci trávit zbytek svého ještě života kdesi mezi 751 poslanci evropskými v Bruselu, kde v podstatě nikdo z nich nemá šanci cokoli politicky udělat... Mě to nebaví tam v té mase, byl jsem se tam několikrát podívat a to jsem věděl, že tohle nechci."

9) Do europarlamentu jste se mohli dostat i vy, kdyby...

Jak se vůbec dostat do boje o zlatá eurokorýtka? V Česku se do volby protlačilo celkem 857 osob, které sní svůj evropský sen. Co je důležitější, pochází z 38 registrovaných politických stran či hnutí. Nezávislí kandidáti jsou zakázáni, občan straší 18ti let se může pokusit o úspěch u voličů pouze na společné kandidátce.

10) Eurovolby nikoho nezajímají, ale je to chyba!

Eurovolby se obecně příliš velké účasti voličů netěší - eurovolby zkrátka netáhnou. Nad volební účastí se tento týden zamyslel i prezident Miloš Zeman: "V posledních evropských volbách byla 28%. To znamená zbytku, což je 72%, je to srdečně jedno a nejdou k volbám. Bude-li tato volební účast plus minus zachována, pak se obávám, že vyhrají euroskeptici, protože nesouhlas s něčím je daleko silnější motivace, než souhlas s něčím."

Vzhledem k tomu, že je Česko součástí EU, má však účast v eurovolbách smysl nejen z pohledu euroskeptika. Volit budete moci 23. května (od 14:00 do 22:00) a 24. května (od 8:00 do 14:00), výsledky se dozvíme až 25. května večer po zavření poslední volební místnosti v EU.