"I předátoři mohou být milí a společenští," napsal Miroslav Kalousek na Facebooku ke snímku, který ho zachycuje pořádně vysmátého v historické tramvaji s dravým ptákem na rameni. Nešlo však o kalouse ušatého, ale o druh káněte, které přinesl Straka. Bohumil Straka. Tedy devítka TOP 09 na eurokandidátce, myslivec, sokolník a vědecký pracovník.

Kalouska dravcem evidentně pobavil. Vedle místopředsedy Topky však při cestě za voliči do moravské metropole nechyběl ani lídr kandidátky - bankéř a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer, rodák právě z Brna. 

Kandidáti TOP 09 do europarlamentu - bankéř Luděk Niedermayer a sokolník Bohumil Straka - na Brněnské přehradě
Autor: Facebook

Kalousek tentokrát lákal voliče na povožení zdarma - během jízdy pak kandidáti odpovídali na dotazy "lidí z ulice". Nejen v dopravních prostředcích však TOP 09 rozjela svou kampaň. Její přední představitele je často vidět i po restauračních zařízeních.

Topka se ostatně ani na svých stránkách netají, že hospody ráda. "Nepočítáme, kolik měst jsme projeli a kolik lidí jsme už oslovili. Nemluvíme do větru, ale k těm, co chtějí debatovat. Neděláme si čárky, kolik se vypilo při našich diskusích v českých a moravských hospodách. Jednoduše říkáme: Politika se dělá u piva," píše se na stránkách TOP 09. Sám Miroslav Kalousek se přitom při jedné z předchozích debat s voliči přiznal, že s výčepem má i jiné zkušenosti, než coby zákazník. Dělal v minulosti i číšníka.