Letošní volby do Evropského parlamentu dnes začaly ve dvou unijních zemích. Občané Nizozemska začali hlasovat již v 7:30 SEČ, ve Velké Británii se volební místnosti otevřely o půl hodiny později. Celkem se po Evropě volí 751 nových europoslanců, kterým se naskytne šance pobírat krásný základní plat 7957 eur (skoro 219 tisíc Kč) měsíčně plus náhrady a diety.

Premiér s modrou krví

V Nizozemsku i ve Velké Británii patří mezi favority hlasování euroskeptické a populistické strany. V zemi, nad kterou bdí královna Alžběta II., jsou favority nezávislí (UKIP) Nigela Farage a labouristé, které vede Ed Miliband. Svůj hlas byl již odevzdat premiér-konzervativec David Cameron.

Do volební místnosti vyrazil s manželkou Samanthou Sheffield, vzdálenou sestřenicí zesnulé princezny Diany. I sám britský ministerský předseda přitom má kapku modré krve v těle - je praprapraprapravnukem krále Viléma IV. a jeho milenky, irské herečky Dorothey Jordan. A bratrancem z pátého kolena samotné královny Alžběty.

Kdy budeme volit my?

Napříč EU přitom může v letošních v pořadí již osmých volbách do Evropského parlamentu volit necelých 400 milionů voličů. Účast ale zřejmě bude nízká. Teprve poté, co se v neděli zavřou volební místnosti v Itálii, tedy ve 23:00 SEČ, se dozvíme výsledky českých voleb.

Čeští voliči budou mít příležitost vybrat své europoslance v pátek 23. května (14:00 - 22:00) a v sobotu 24. května (8:00 - 14:00).

U nás se europoslanci budou volit potřetí v historii a svými hlasy rozhodnou o obsazení 21 křesel. Svým hlasováním však čeští voliči mohou ovlivnit nejen výběr nového předsedy Evropské komise, ale hlavně podobu evropských předpisů, které budou muset být přetaveny v české zákony. Volby budou tradičně také testem spokojenosti občanů s politikou parlamentních, zejména vládních stran.