Eurovolby začaly, volební místnosti se otevřely v pátek úderem 14. hodiny. A ve stejný čas v sobotu se u nás definitivně zavřou. Jenže na výsledky si budeme muset pěknou chvíli počkat. Statistici je oznámí až v neděli večer po 23:00, kdy se uzavřou volební místnosti v Itálii. Žádné průběžné výsledky tak do té doby nebudou znát voliči ani napjatí politici.

Kdy vyrazit k eurovolbám? Kdo se uchází o vaše hlasy? A co byste měli vědět o europoliticích? Informace pro voliče ZDE

Pozdní oznámení výsledků českých eurovoleb však způsobilo problémy i České televizi. Ta letos opět nabídne volební studio. Moderátor Václav Moravec však do něj politiky na komentování výsledků eurovoleb lákal na nedělní půlnoc marně. Dostal košem, upozorňují novinky.cz!

Raději budou se svými

"Řekl jsem mu, že nepřijedu, protože po jedenácté hodině normální lidé, kteří ráno vstávají do práce, pořad stejně nebudou sledovat. A pro koho bych měl výsledky hodnotit? Pro kameramany?" zdůvodnil Právu své rázné odmítnutí šéf KSČM Vojtěch Filip.

Premiér Sobotka (ČSSD) a vicepremiér Babiš (ANO) se shodli, že raději budou výsledky sledovat se svými spolustraníky. Sobotka bude v Lidovém domě, i když volební štáb tentokrát ČSSD přímo nechystá. Babiš chystá štáb na neděli v budově Centra pohybové medicíny, kde ANO vyhlíželo výsledky voleb i na podzim.

Kníže: Sám tam sedět nebudu

Našli se však i tací, co by do televize šli. Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) však odradilo odřeknutí jeho kolegů, Karel Schwarzenberg (TOP 09) nezájem o Moravce komentoval slovy: "Nepůjdu tam, nechci tam sedět sám." Po volební kampani, na kterou však strany vynaložily podstatně méně prostředků, než při minulých eurovolbách, mají však obecně politici spíše jiné plány, než vysedávat ve studiu s Václavem Moravcem.

Volební studio přitom začne v neděli ve 22:00. "Česká televize v něm poskytla i prostor představitelům politických stran a uskupení pro zhodnocení povolební situace v Evropské unii. Hosté byli do pořadu již pozváni a je jedině na jejich rozhodnutí, zda tento prostor využijí, či nikoli," sdělila Blesk.cz mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Populární moderátor se přitom stal hlavní postavou i při včerejší superdebatě na obrazovce ČT, u které se sešlo 12 lídrů stran kandidujících v eurovolbách. ČT tentokrát zvolila poněkud nezvyklý model, kdy eurolídry "griloval" nejen Moravec na pódiu, ale byli k dispozici i voličům na Twitteru. Propojení sociální sítě a živého vysílání však dle řady diváckých reakcí působilo lehce chaoticky. A občasnou kritiku sklidil i sám Moravec. Poslední velkou šanci politiků zabodovat u voličů jsme sledovali on-line.