Móda selfie stihla i české politiky. Andrej Babiš se tentokrát zvěčnil společně s partnerkou Monikou Babišovou přímo ve volební místnosti. "Odvoleno. V ANO jsme vyhlásili soutěž Přitáhni parťáka, tak jsem přitáhl toho svého," uvedl Babiš na Twitteru.

Babišová volila dvakrát!

Společně s Monikou se však dopustili několika přešlapů. Babišová vhodila do urny samotný hlasovací lístek, což komentovala slovy: "Jejda. Já jsem to tam hodila bez obálky. Vy jste mi nedali obálku." Babišovou, která k eurovolbám dorazila ve slušivých černých šatech, citoval server echo24.cz. Dostala však druhou šanci, podle ČTK vzal chybu šéf volební komise na sebe. A manželka miliardáře a ministra financí tak tentokrát odevzdala platný lístek, vložený již do příslušné obálky s úředním razítkem.

Jenže jak je možné, že partnerka Babiše mohla hlasovat i podruhé? "Jde o pochybení volební komise. Nejednala správně. Nicméně na regulérnost voleb to nebude mít vliv," řekl Blesku mluvčí Českého statistického úřadu. Lístky, které nejsou v obálce, se odstraní, druhý hlas Babišové však bude platný, protože byl odevzdán řádným způsobem, vysvětlil. 

S Andrejem za plentou

Andrej Babiš se však na hraně zákona pohyboval také. Svou ženu totiž doprovodil za plentu, kam by měl jít volič sám. Přistihl je fotograf Blesku. "V prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků nesmí být nikdo přítomen zároveň s voličem, a to ani člen okrskové volební komise," říká přitom paragraf 36 zákona č.62/2003 Sb. o volbách do Evropského parlamentu.

Poněkud kontroverzní je pak i selfie přímo z volební místnosti, doplněná textem o ANO. Propaguje toto hnutí? Paragraf 59 zmiňovaného zákona totiž určuje: "Ve dnech voleb je zakázána volební agitace pro politické strany, politická hnutí, koalice a kandidáty v objektu, v němž je umístěna volební místnost, a v jeho bezprostředním okolí."

Zatímco ANO sestavilo svou vůbec první eurokandidátku, Češi volí své europoslance již potřetí. Tentokrát je ve hře 21 křesel. Volební místnosti, kterých je téměř 14 800, budou v pátek otevřeny od 14:00 do 22:00, v sobotu pak od 8:00 do 14:00. Více informací k eurovolbám najdete ZDE