Politici se vydali již tradičně mezi prvními k volbám do Evropského parlamentu, které u nás probíhají v pátek (14:00 - 22:00) a sobotu (8:00 - 14:00). Premiér Sobotka odevzdal svůj hlas v místě trvalého bydliště - ve Slavkově u Brna. Věří v úspěch levice. A nejen u nás. "Je důležité, aby nastala změna. Nyní v něm (Evropském parlamentu) má většinu pravice a já bych rád, aby tomu bylo naopak a více míst zastávala levice," řekl Sobotka u eurovoleb, ale dodal: "Je škoda, že veřejnost nepřikládá těmto volbám takovou váhu. Byl bych rád, kdyby letos přišlo více lidí než před pěti lety."

Zeman v doprovodu první dámy

Krátce po svém návratu ze státní návštěvy Moldavska se hlasovat vydal i prezident Miloš Zeman. S manželkou Ivanou vyrazil do jedné z pražských základních škol. "Myslím si, že volební účast je samozřejmě právo každého občana, ale je to, a to je můj soukromý názor, také povinnost," vzkázal Zeman voličům.

Prezident předestřel myšlenku povinné účasti u voleb, i když sám přiznal, že u eurovoleb by možná trochu se zavedením tohoto pravidla váhal. Neúčast by však mohla být spojena s pokutou pro ty, kteří by volit nedorazili. "Pan Babiš by neměl takové problémy, které teď má se sestavením státního rozpočtu," rýpl si Zeman lehce do ministra financí, který dnes také volil mezi prvními. A to společně s partnerkou Monikou Babišovou.

Odvoleno mají i další nadlidi

Celou rodinu pak vytáhl k eurovolbám v Brně šéf ODS Petr Fiala. Jeho strana přitom obhajuje 9 mandátů získaných ve volbách v roce 2009. Tenkrát se bojovalo o 22 křesel, nyní má Česko k dispozici 21 mandátů. Získají občanští demokraté vůbec nějaký? Fiala věří, že ano. "Já už jsem volit byl i se svou rodinou," napsal na Twitteru, kam umístil fotku se svým doprovodem - manželkou i synem. Celkem mají tři děti.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek dorazil v Náchodě k EUROurně bez manželky. "Manželka sedí ve volební komisi. Dnes jsem hlídač dvouletého syna," prozradil Bělobrádek. Spokojený by prý byl s obhajobou dvou lidoveckých mandátů.