Klaus, který Evropskou unii dlouhodobě kritizuje, vhodil hlasovací lístek do urny umístěné v základní umělecké škole v pražských Kobylisích. K volbám dorazil bez manželky, doprovázela jej snacha a tři vnoučata.

"Musím se přiznat, že jsem snad vůbec prvně za období 25 let po pádu komunismu velmi váhal, jestli mám vůbec jít volit," řekl novinářům. Jednak prý nemá žádnou politickou stranu, které by si natolik vážil, jednak zásadně nesouhlasí s myšlenkou Evropského parlamentu. Komu dal nakonec hlas, neprozradil.

Hlasovací lístky si Klaus vyzvedl u komise a za plentou pak mezi nimi poměrně dlouho hledal. "Nemám je z domova, tak nevím, jak jsou seřazené. Abych to náhodou nedal ANO," komentoval situaci hlasitě a naznačil tak, kterou z kandidujících stran určitě nevolil. U komise se také zajímal o volební účast - podobně jako jeho nástupce v roli hlavy státu Miloš Zeman, který přišel k volbám už v pátek.

Zeman přiřkl tradičně slabou účast v eurovolbách tomu, že Češi neberou problematiku Evropské unie příliš vážně a mylně se domnívají, že se jich netýká. A to navzdory tomu, že 80 procent zákonů, které čeští zákonodárci přijímají, jsou z dílny EU. Vyslovil se také pro to, aby volební účast ve vnitrostátních volbách byla povinná.

Klaus tuto myšlenku nesdílí. "Povinnou, nebo skoro povinnou volební účast jsme tu měli už za komunismu. Nevím, jestli se k tomu někdo jiný než pan prezident chce vracet," podotkl.

Češi si svých 21 europoslanců vybírají od pátečního odpoledne, volební místnosti se uzavřli ve 14:00. Ve čtvrtek si své zástupce zvolili Britové a Nizozemci, v pátek Irové. Dnes se hlasuje také v Lotyšsku, na Maltě a na Slovensku. Zbývající státy EU nechaly hlasování na neděli. Výsledky voleb budou zveřejněny v neděli večer.