Eurovolby 2014
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
26. 5. 2014

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek zářil spokojeností. "Jsem velmi rád, že se nám podařilo díky našim voličům, že budeme mít tři poslance v Evropském parlamentu, kteří doufám navážou na kvalitní práci především Zuzany Roithové," uvedl.

26. 5. 2014

"Ukázalo se, že Úsvit voliči volili proto, abychom řešili problémy v rámci České republiky. Naši voliči jsou nespokojení se situací v České republice a projevili, že nemají zájem o Evropskou unii,"

komentoval výsledky voleb Tomio Okamura. Připravené šampaňské tak zůstal ov lahvích. Okamura rozdal rozhovory i v japonštině, na rozdíl od členl jeho strany včetně krásky Radostové mu úsměv z tváře nezmizel. Úsvit dostal 3,12% hlasů.

26. 5. 2014

Největší propad zaznamenala ODS.

"Já jsem se dvěma mandáty počítal, přál jsem si samozřejmě ještě třetí. V dané situaci jsme ale asi víc dosáhnout nemohli. Byli jsme v  poslední době pod tlakem, stahovalo nás i reziduum minulosti, jako kabelky, Janoušek, Rittig,"

komentoval propad z 9 mandátů v minulých eurovolbách na 2 Jan Zahradil. Do europarlamentu se dostal společně se stranickým kolegou Tošenovským.

26. 5. 2014

"Pro Katku jsem nechal připravit kytici v evropských barvách,"

okomentoval úspěch jedničky kandidátky KSČM Kateřiny Konečné šéf komunistů Vojtěch Filip.

 
26. 5. 2014

Pořadí europoslanců dle preferenčních hlasů. Vyhrál Pospíšil!

Jiří Pospíšil, kandidát za TOP 09, vyhrál v eurovolbách kroužkování. Dostal 77 724 preferenčních hlasů. NA dalších místech skončili Jan Keller (ČSSD), Pavel Telička (ANO), Luděk Niedermayer (TOP 09) a Kateřina Konečná (KSČM).

"Pro mě je to samozřejmě obrovský závazek. Promiňte, jsem z toho trochu dojatý. Nečekal jsem, že uspěji a když jsem dostal tu nabídku od Karla Schwarzenberga, varoval jsem ho, že bych mohl být vnímán jako přeběhlík z ODS. Jsem rád, že voliči můj odchod pochopili a děkuji jim za důvěru,"

reagoval nedlouho po vyhlášení výsledků Jiří Pospíšil.

26. 5. 2014

"Luďku, ať tě síla provází,"

vyslal do europarlamentu lídra TOP 09 Niedermayera Miroslav Kalousek. Vytáhl totiž meč z Hvězdných válek. Šlo o meč, určený pro syna Niedermayera. Eurolídra TOP 09 však v preferenčních hlasech porazila dvojka kandidátky Jiří Pospíšil.

 
25. 5. 2014

Piráti se vztekají. Chystají ústavní žalobu.

Jen velmi těsně pod pětiprocentní hranicí skončila Česká pirátská strana. Dostala 4,78% hlasů, výsledek voleb se chystá napadnout u Ústavního soudu právě kvůli klauzuli 5%!

25. 5. 2014

"Já doufám, že naši koaliční partneři uznají naše vítězství,"

vzkázal ČSSD a KDU-ČSL Andrej Babiš v rozhovoru pro ČT. Navrhuje veřejnou debatu kandidátů na českého eurokomisaře.

25. 5. 2014

"V ČR se na prvních třech místech umístily proevropské strany,"

pochvaloval si Bohuslav Sobotka (ČSSD) a děkoval voličům i lídrovi kandidátky své strany Janu Kellerovi. "Věřím, že se v EP neztratí," řekl směrem ke čtyřem europoslancům ČSSD. "To, co nás porazilo, je velmi nízká volební účast," zmínil Sobotka.

"Ze sociologického hlediska je velice znepokojivé, že 4 z 5 lidí k volbám nešli,"

upozornil sociolog Keller a zmínil, že na Západě byla volební účast v průměru podstatně vyšší, kolem 45 procent.

25. 5. 2014

Kdo nás bude reprezentovat v Bruselu? Tady je seznam nových europoslanců!

ANO: Telička, Charanzová, Ježek, Dlabajová

TOP 09: Pospíšil, Niedermayer, Štětina, Polčák

ČSSD: Keller, Sehnalová, Poc, Poche

KSČM: Konečná, Ransdorf, Maštálka

KDU-ČSL: Šojdrová, Svoboda, Zdechovský

ODS: Zahradil, Tošenovský

Svobodní: Mach

25. 5. 2014

"Je to plichta,"

říká k počtu mandátů Jan Hamáček z ČSSD. První tři strany mají shodně po čtyřech mandátech v europarlamentu.

25. 5. 2014

"Je to skvělý výsledek, který jsme dosáhli. Jsme druzí a jen velmi těsně,"

řekl na tiskové konferenci Karel Schwarzenberg. "Děkuji všem az důvěru, jsem z toho poněkud zaskočen, překvapen," uvedl lídr eurokandidátky Luděk Niedermayer.

25. 5. 2014

"Bylo to o prsa,"

řekl na brífinku ANO Andrej Babiš. "Strašně moc si to považujeme. Volby pro nás byly psychologicky velmi důležité," uvedl. Povzdychl si však nad nízkou volební účastí a chystá se navrhnout změnu zákona, aby se volilo jen jeden den a elektronicky.

"Tento výsledek je sympatický, ukotvuje hnutí ANO na české politické scéně,"

reaguje lídr ANO pro eurovolby Pavel Telička.

 
25. 5. 2014

Volební účast byla vskutku mizerná. Hlasovat přišlo pouze 18,2% voličů!

 
25. 5. 2014

Přepočteny mandáty: Vítězné ANO získalo v eurovolbách čtyři mandáty stejně jako TOP 09 a ČSSD. KSČM a KDU-ČSL mají po třech mandátech, ODS dva a Svobodní jeden.

25. 5. 2014

Bezprostřední reakce z TOP 09: Potlesk a Kalousek se otírá kapesníkem. Radost umírněná, TOP 09 si na ANO troufala. "Je to dobré," říká však uznale Karel Schwarzenberg a eurolídr Luděk Niedermayer uznale pokyvuje hlavou.

 
25. 5. 2014

A jsou tu výsledky: 1. ANO 16,13%, 2. TOP 09 15,95%, 3. ČSSD 14,17%, 4. KSČM 10,98%, 5. KDU-ČSL 9,95%, 6. ODS 7,67%, 7. Strana svobodných občanů 5,24%.

25. 5. 2014

Obří aplaus v sídle ANO! Babišovo hnutí vyhrává eurovolby 2014!

23:00
25. 5. 2014

V Itálii se uzavřely volební místnosti, zanedlouho se dozvíme výsledky voleb!

22:47
25. 5. 2014

Monika Babišová dorazila do štábu ANO. Partnerka miliardáře a ministra financí Babiše dorazila v hnědých šatičkách na vyhlášení výsledků.

22:45
25. 5. 2014

Za 15 minut se uzavřou volební místnosti v Itálii, poté se již bude napjatě čekat na zveřejnění volebních výsledků. Jeden z odhadů již zveřejnil i německý Bild. Za možného vítěze eurovoleb v Česku označil Babišovo hnutí ANO se 6 mandáty, na dalších příčkách podle Bildu mohou skončit ČSSD a KSČM (4) a TOP 09 (3 mandáty).

22:30
25. 5. 2014

V zákulisí ANO se popíjí víno, nálada je před vyhlášením výsledků spíše smířlivá, raut z části vyjezený. Po štábu korzují Veronika Žilková s Martinem Stropnickým.

25. 5. 2014

Do štábu TOP 09 se po tříhodinové pauze vrátil Karel Schwarzenberg, dle mluvčí Topky měl nabitý program. Štábem se však nese, že se byl kníže tak trochu prospat...

22:19
25. 5. 2014

Kateřina Radostová (Úsvit) rozdala ve štábu své volební píšťalky... Až vyhlásí výsledky, bude see v ÚSvitu pískat? Vyhlášení výsledků se blíží, napětí stoupá, sendviče na place střídají mističky s paellou a mořskými plody, proudem teče španělské víno...

25. 5. 2014

Ve štábu Úsvitu se hodně propírá, že 10 dní před volbami stáhlo vedení Úsvitu z čela kandidátky advokátku Kláru Samkovou. Bylo to odvážné rozhodnutí, komentoval to "náhradní" lídr Roman Škrabánek. "Ale jinak to nešlo," dodal.

 

K případu Samkové se vyjádřil i Okamura. Uvedl, že když vyšly najevo nekalosti, postavil se k tomu čelem: Samková musela být stažena, jako výraz čistého šítu hnutí... "I když nás to mohlo krátkodobě poškodit," přiznal Okamura. Volební vítězství ANO by podle něj znamenalo rozkol ve vládní koalici s ČSSD.

25. 5. 2014

Lidovci by považovali za úspěch udržení dvou křesel. Ve štábu je kromě Roithové samozřejmě i eurolídr Pavel Svoboda. 

25. 5. 2014

"Naši voliči zlenivěli a ta naše kampaň, tu také hnutí nezvládlo úplně dobře,"

myslí si Andrej Babiš idnes.cz. Kolik by strana mohla získat mandátů, to si tipnout odmítl. Ale předpověděl, že strana ve volbách nevyhraje, i když lídr eurokandidátky Pavel Telička podle něj odvedl dobrou práci. Eurokomisařem by se však podle Babiše mohl stát Niedermayer z TOP 09, pokud Topka skutečně uspěje, jak se nyní poměrně nahlas spekuluje.

22:05
25. 5. 2014

Do štábu ANO dorazily i ministryně spravedlnosti Válková a místopředsedkyně Sněmovny Jermanová.

25. 5. 2014

ČSSD: Štáb, který není... Premiér Bohuslav Sobotka bude sledovat vyhlášení výsledků ze sídla sociální demokracie v Lidovém domě. ČSSD sice za kampaň pro eurovolby vydala ze své kasy nejvíce peněz (25 milionů korun), štáb jako takový (s tradičním rautem) však neotevřela...

21:39
25. 5. 2014

Okamura v mercedesu a s růžovou Monikou

Stále je ještě květen, lásky čas. A tak se Tomio Okamura ve štábu Úsvitu po celých 12 minut, co mluvil k novinářům, držel za ruku s přítelkyní Monikou. Ta dorazil v růžových minišatech, dlouhé plavé vlasy rozpuštěné, na pravé straně za ouškem efektivní náušnice... Okamura se s přítelkyní pokusil sladit kravatu. Na výtku Blesku, že nevzal růžovou, ale fialovou, zareagoval slovy, že má jen pět kravat.

 

Přijeli v černém mercedesu s řidičem. Volební šance Úsvitu Okamura okomentoval šalamounsky: Když dostane strana nad pět procent, bude to úspěch, pokud ne, tak alespoň velká zkušenost úplně nového hnutí...

25. 5. 2014

"Dva mandáty bych považoval za úspěch. Spokojen budu, až vyhrajeme volby, což tentokrát ještě nebude,"

řekl po svém příchodu do štábu ODS její šéf Petr Fiala, který stranu převzal po expremiérovi Petru Nečasovi. Poněkud pochmurně pak dodal: "Nízká volební účast je pro mě špatná zpráva..."

25. 5. 2014

Stolní tenista Kalousek. 

Pro ukrácení dlouhé chvíle si místopředseda Topky zahrál s eurolídrem Niedermayerem ping pong.

"Teď jim tady děláme kašpary,"

řekl Kalousek na přítomnost fotografů. Niedermayer byl z focení viditelně nervózní. "Zvykej si, seš politik," uklidnil ho Kalousek. Výkon však sám nejlepší nepodal. "S tímhle se vůbec nedá hrát," komentoval však Kalousek kvalitu pálek.

25. 5. 2014

Pražský primátor Tomáš Hudeček přijel do štábu TOP 09 na kole. Na štáb dorazil i exministr zdravotnictví Leoš Heger. Na dotaz, jestli jde na pivo, se usmál a mrknul. "Ahoj Leoši," přivítal jej bodře Miroslav Kalousek.

25. 5. 2014

Komunisté zasedli ve svém volebním štábu, šéf strany Vojtěch Filip s eurolídryní Kateřinou Konečnou vyrazili prozkoumat raut.

25. 5. 2014

"Nízká volební účast nasvědčuje, že se voleb účastnilo kromě skalních příslušníků určitých hnutí také inteligentnější publikum. A inteligentních voličů má TOP 09 jak známo většinu,“

věří ve volební úspěch místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

25. 5. 2014

Na štáb ANO dorazila i herečka Veronika Žilková, manželka ministra obrany Martina Stropnického. Pomalu přicházejí i další podporovatelé.

25. 5. 2014

Eurokandidáti ANO se občerstvují na terase, popíjejí džus a vodu. Šéf hnutí Andrej Babiš se usmívá, očekává se, že by se ANO do europarlamentu mělo s přehledem dostat. Alespoň předvolební průzkumy jej značně favorizovaly.

25. 5. 2014

Ze zákulisí KDU-ČSL. Lidovci se sešli tradičně v Paláci Charitas. A ani tady pro příchozí nemohl chybět raut. Dorazila u europoslankyně Zuzana Roithová, která se však o eurokřeslo tentokrát znovu neucházela. Má však teoretickou šanci stát se českým eurokomisařem. Resp. eurokomisařkou.

25. 5. 2014

Místopředseda ODS a lídr její eurokandidátky Jan Zahradil  se Blesk.cz svěřil: "Výsledky si netroufám odhadnout. Předpokládám ale, že ODS i po eurovolbách zůstane stálicí české politiky."

25. 5. 2014

Raut ODS: Nechybí řízečky, gulášek s karlovarskými knedlíky, bramborový salát, ani rostbíf, či různé sýry a spousta zeleniny i ovoce. Pokud ODS čeká neúspěch, čelit mu rozhodně nebude ve skromných podmínkách!

25. 5. 2014

Ze štábu ODS. Občanští demokraté obhajují celkem 9 mandátů, obávají se však debaklu. Svůj štáb tradičně rozbalili na pražském Pankráci v obkejtu, který je kvůli půdorysu přezdíván Parník. Jenže od sněmovních voleb jde spíše o Titanic...

25. 5. 2014

Atmosféru luxusu dotváří i červený koberec před restaurací-štábem Úsvitu. Občerstevní je zatím skromné. Sendviče, voda s citrónem, na dobré volební zprávy však čekají i slibné láhve vína...

A také Kateřina Radostová, dvojka eurokandidátky ÚSvitu. Do štábu přišla i se svou sestrou Nicol (10), která Blesk.cz řekla, že pomáhala své straší ségře i v kampani. Roznesla prý 6 tisíc letáčků... Sama Radostová pak se svým zelenkavým kostýmkem působí velmi elegantně.

20:37
25. 5. 2014

Ze štábu Úsvitu. Svůj vůbec první štáb při eurovolbách má vedle ANO i Okamurův Úsvit. Zřídil si jej v luxusní restauraci Chagall´s v Praze na Starém městě. Šampaňské už se pro případný volební úspěch chladí... Příchod Tomia Okamury se očekává kolem 21. hodiny. Dorazí i s přítelkyní Monikou Talašovou (23). Ta ale nepřijde jen jako ozdoba šéfa Úsvitu, ale i jako pilná členka volebního štábu.

25. 5. 2014

Ani štáb TOP 09 není samozřejmě bez pohoštění.

25. 5. 2014

"Při tomto počasí dneska vyrazit od chalupy, od chaty, od rybníku, je opravdu oběť. Tak děkuji mnohokrát za to. Dneska, zdá se, tedy podle všech předpovědí, nedopadneme úplně blbě. Takže se sluší a patří poděkovat zatím všem našim voličům, že k volbám přišli,"

řekl na brífinku TOP 09 Karel Schwarzenberg a poděkoval tak všem, kteří vyrazili k volbám.

25. 5. 2014

Ze štábu TOP 09. Předseda strany Karel Schwarzenberg, jeho pravá ruka Miroslav Kalousek i špičky eurokandidátky Luděk Niedermayer a Jiří Pospíšil dorazili do štábu již kolem šesté hodiny. V půl sedmé pak uspořádali krátkou tiskovku. 

25. 5. 2014

Ani na štábu ANO nebudou chybět řízečky. Vedle toho se budou podávat i houbové noky, či řecký salát. Jako Řecko by však Česko v EU rozhodně skončit nechtělo.

19:45
25. 5. 2014

Štáb ANO: Opět je umístěn v Centru pohybové medicíny na Praze 4, stejně jako během podzimních parlamentních voleb. ANO je v eurovolbách nováčkem.

Šéf strany Andrej Babiš se v podvečer nejprve zavřel do zasedací místnosti a rozhodl se ukrátit si čekání na výsledky prací. Poté však poskytl několik krátkých rozhovorů televizním štábům. Na vyhlášení výsledků by měla dorazit i jeho partnerka Monika Babišová, která způsobila rozruch dvojím hlasováním do eurovoleb. Čtěte ZDE

25. 5. 2014

Jako jeden z prvních přišel do štábu KSČM její místopředseda a poslanec Jiří Dolejš. A také eurokandidátka Pavla Šlahúnková.

19:33
25. 5. 2014

Ze štábu KSČM. Komunisté prý očekávají tři, v nejlepším případě čtyři křesla v europarlamentu. Tedy to, že si pohorší. Na místě se podává vynikající gulášová polévka, vepřové a drůbeží řízky, chlebíčky, ovocné koláče a další zákusky.

25. 5. 2014

Kolik strany obhajují mandátů? Minule volilo Česko své europoslance v roce 2009. Vyhrála je ODS, získala 9 mandátů. Na druhém místě skončila KSČM (6 mandátů), dále SNK Evropští demokraté (3 mandáty), po dvou mandátech získali Nezávislí, ČSSD a KDU-ČSL.

25. 5. 2014

Volby do europarlamentu přitom u nás skončily již v sobotu ve 14:00. Očekává se rekordně nízká účast, hlasovat přišla podle informací ČTK necelá pětina voličů! Slunný víkend i skepse k EU a práci europoslanců udělaly své...

25. 5. 2014

Čekání na milionáře: Europoslanci mají krásné platy! V sázce v eurovolbách není rozhodně málo a stát se europoslancem by chtěl nejeden politik. Plat kolem 220 tisíc, náhrady a diety? Paráda! Kolik přesně europoslanci berou a za co čtěte ZDE

19:00
25. 5. 2014

Dobrý nedělní podvečer, Česko. Politici netrpělivě vyhlížejí výsledky eurovoleb, bojovali o 21 mandátů v Evropském parlamentu. Výsledky se dozvíme dnes po 23:00 hodině. Do volebních štábů jednotlivých stran se však již sjíždějí lídři stran i jednotliví eurokandidáti. Který z nich bude na konci večera zářit spokojeností?