Vítězové

Pavel Telička (ANO)

Eurolídr hnutí ANO a někdejší první český eurokomisař Pavel Telička dokázal to, co si Andrej Babiš přál. ANO si po stříbru v parlamentních volbách připsalo tentokrát rovnou zlato! Šlo však o velmi těsné vítězství, vždyť hnutí získalo jen 16,13% hlasů, zatímco druhá Topka 15,95% hlasů. Babišovce tak volilo o 2754 voličů více.

Jiří Pospíšil (TOP 09)

TOP 09 si na Babišovu partu poměrně věřila. Nahrávala jí i velmi slabá volební účast (18,2%), což Miroslav Kalousek glosoval slovy, že k urnám dorazilo hlavně "inteligentnější publikum" a "inteligentních voličů má TOP 09 jak známo většinu". Eurolídra Topky Niedermayera pak porazil Jiří Pospíšil, který opět vynikl ve své oblíbené disciplíně - kroužkování. Dostal přes 77 tisíc preferenčních hlasů, nejvíce ze všech kandidátů, a po oznámení výsledků neskrýval dojetí. Hořký konec v ODS je zapomenut, Pospíšil se dočkal sladké satisfakce.

Miloslav Ransdorf (KSČM)

V kroužkování si velmi dobře vedla i Kateřina Konečná, jednička kandidátky KSČM. Špatně však nedopadl ani europoslanec a eurospáč Miloslav Ransdorf. Navzdory tomu, že komunisté ztratili tři mandáty, Ransdorf zůstává mezi vyvolenými!

Petr Mach (Svobodní)

Historický úspěch zaznamenali Svobodní s lídrem Petrem Machem. Protlačili se mezi sedmičku stran, které si rozdělovaly 21 křesel v europarlamentu a Mach se rázem může těšit na velmi milý příjem v podobě 7975 eur měsíčně (takřka 220 tisíc korun). Plus náhrady a diety samozřejmě. Zisk jednoho mandátu však prý není jediným úspěchem strany, kterou to prý "posunulo do vyšší ligy v rámci politické scény v České republice."

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL)

Spokojeností pak zářili i lidovci. V eurovolbách 2009 získali dva mandáty, teď si ještě o jeden polepšili. Stejně jako u Topky získala nejvíce hlasů dvojka kandidátky - ředitelka jednoho z odborů České školní inspekce Michaela Šojdrová. Spolu s ní se pak do Štrasburku a Bruselu podívají i pánové Svoboda a Zdechovský.

Poražení

Jan Zahradil (ODS)

Jan Zahradil je sice patrně "nesmrtelný" europoslanec a společně s Evženem Tošenovským se do europarlamentu opět probojoval, jenže... ODS tentokrát počítala především ztráty. A pořádně těžké! V eurovolbách v roce 2009 si připsala 9 mandátů, nyní pouhé dva! Pro Zahradila jde o osobní prohru - eurokandidátku vedl i skládal. "V dané situaci jsme ale asi víc dosáhnout nemohli. Byli jsme v poslední době pod tlakem, stahovalo nás i reziduum minulosti, jako kabelky, Janoušek, Rittig," řekl Zahradil Blesku.

Edvard Kožušník (ODS)

Jedním z europoslanců, kteří k 1. červenci skončí, je tak Edvard Kožučník z ODS. Loni se neúspěšně ucházel o post lídra strany, teď propadl i v eurovolbách. Zbývají mu tak jen pouze vzpomínky - hlavně na to, jak do Štrasburku přijel z Prahy na kole...

Tomio Okamura (Úsvit)

Úsvit vyhořel, po hubeném zisku 3,1% hlasů se v tvářích jeho členů zračilo hluboké zklamání. Tomio Okamura však nepropadal panice a rychle našel vysvětlení: "Ukázalo se, že Úsvit voliči volili proto, abychom řešili problémy v rámci České republiky. Naši voliči jsou nespokojení se situací v České republice a projevili, že nemají zájem o Evropskou unii."

Jiří Paroubek (LEV-21)

Ani přes podporu své ženy Petry neuspěl "sexymozek" a expremiér Jiří Paroubek. 0,46% hlasů z eurovoleb a 0,07% hlasů z podzimních parlamentních voleb zkrátka značí, že o Lva u nás příliš velký zájem není. Mimochodem jde o stejný volební zisk, jaký si v boji o europarlament připsaly Věci veřejné v čele s eurolídrem Radkem Johnem, exministrem vnitra a známou televizní tváří.

Ondřej Liška (Zelení)

V poli poražených skončili i Zelení. Ondřeji Liškovi nepomohla ani jeho "free-cool-in" kampaň s hudebním číslem či slaňováním a dotáhl stranu k 3,77% hlasů. "Je to určitě neúspěch. Pracovali jsme na tom, abychom získali mandát, což se nepodařilo," řekl Liška a zvažuje rezignaci.

Ivan Bartoš (Piráti)

Své další působení v čele České pirátské strany si pak rozmýšlí i její lídr Ivan Bartoš. I on sám vedl, stejně jako Liška, stranu na eurovolební kolbiště. Pirátům však zůstaly oči pro pláč. I když jen velmi málo chybělo k překonání pětiprocentní hranice (4,78%). Piráti tak, stejně jako Zelení, zvažují ústavní stížnost na tuto podmínku k probojování se do europarlamentu. Alespoň jeden mandát by urvali rádi. Za současných podmínek však skončili v poli poražených.