Po eurovolbách je jasno - čtyři mandáty shodně získaly ANO, TOP 09 i ČSSD. Sociální demokraté si po eurovolbách 2009 polepšili o dva mandáty, pro Babišovo hnutí i partu kolem Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska však šlo o vůbec první získaná křesla v Evropském parlamentu. TOP 09 totiž vznikla oficiálně až v listopadu 2009, zatímco minulé eurovolby se konaly v červnu 2009. Ale právě mezi premianty se strhl ostrý boj o vítěze. Radovalo se ANO (16,13%), Topka získala jen o necelé tři tisíce hlasů voličů méně (15,95%).

Blesk: Jak jste spokojen s výsledkem?

Kalousek: "Jsem samozřejmě velmi spokojen. Čtyři europoslance jsme považovali za nesplnitelný sen, ten se teď stal skutečností a já za něj děkuji všem voličům a samozřejmě i té kandidátce, která pracovala v kampani."

Co říkáte tak malým rozdílem mezi výsledkem vaším a ANO? Čekal jste jej?

"Všichni čekali ten rozdíl daleko větší. Myslím, že i malý rozdíl je vítězstvím. Samozřejmě přiznávám, že bych byl mnohem raději, kdyby o těch pár desetinek před námi byla nějaká demokratická strana, nikoliv populistické hnutí usilující o rehabilitaci rudé šlechty. Tak prostě rozhodli voliči a je třeba to respektovat a dál vést zápas o ty hodnoty, na kterých stojí TOP 09."

S panem Babišem jste ale nesmiřitelní soupeři...

"Já to nepokládám za žádné nesmiřitelné soupeření. Jsme prostě političtí soupeři. TOP 09 je konzervativní strana..."

No teď jste ho nazval příslušníkem rudé šlechty, tak proto se na to ptám.

"To je definice. Rodina Babišova i rodina Teličkova byla rudá šlechta. To není žádná urážka. To tak je. To je jako když řeknete, že měřím 190, to není výtka. Tak vám nemůžu říci, že mě napadáte. Rodina Teličkova byla rudá šlechta, tak to není žádné napadání, to je prostě konstatování. A pravda je, že hnutí ANO poskytuje lidem tohoto typu obrovské příležitosti. Je to pro nás přirozený ideový soupeř, to není nic osobního. To není personální nevraživost Babiš Kalousek. To je obrana liberální parlamentní demokracie proti populistickému nedemokratickému hnutí."

Říkal jste tady, že budete pít a slavit až do rána.

"Já myslím, že ne. To byla taková legrace. Oslavíme to, dáme si pár skleniček a půjdeme domů, protože zítra (v pondělí - pozn. red.) musíme do práce."