Volby do europarlamentu obecně přinesly v Evropě velký úspěch nacionalistům - nárůst popularity zaznamenali především ve stracýh evropských zemích. Strany zaměřené proti EU vyhrály ve Francii, v Británii a v Dánsku.

Ve Švédsku, Finsku či Rakousku se nacionalisté těšili mnohem větší podpoře než při eurovolbách v roce 2009. V Německu, Španělsku či Itálii vyhrály vládní strany, jejich výsledek je ale provázen nárůstem obliby euroskeptických stran.

Hlasování se zúčastnilo v průměru 43,09% voličů, tedy o něco více, než při eurovolbách v roce 2009. Česko však má po Slovensku druhou nejnižší účast.. Zatímco u nás volilo 18,2% lidí, na Slovensku jen tristních 13%. Vyhráli tam sice vládní socialisté premiéra Roberta Fica, ale zaznamenal i24% (i když průzkumy odhadovaly až 38%) a místo 7 mandátů budou mít 4.

V. Británie: Nabourané tradice

V Německu s přehledem zvítězila konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkel s 35,3% hlasů (34 mandátů). Německo přitom bude mít ze 751 europoslanců celkem 96.

K překvapení došlo ve Velké Británii, kde se prosadila Strana nezávislosti (UKIP), kterou vede Nigel Farage (24 mandátů). Porazila opoziční labouristy (20 mandátů) i vládní konzervativce (19). Je to poprvé od roku 1910, co celonárodní volby v Británii vyhrál někdo jiný než tyto dvě tradiční formace...

Vítěz britských eurovoleb: Radující se Nigel Farage z UKIP
Autor: EPA

V Itálii dosáhla oslnivého vítězství vládní středolevicová Demokratická strana premiéra Mattea Renziho (téměř 41% a 31 mandátů),až třetí skončila pravicová formace Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho (17%, 13 mandátů).

Zemětřesení a šok ve Francii

K šokujícím výsledkům došlo ve Francii. 25% získala Národní fronta, kterou vede Marine Le Pen. Získala 24 mandátů a prezident François Hollande se dnes kvůli tomu dokonce sešel se členy kabinetu. Marine Le Pen již po zveřejnění odhadů vyzvala k rozpuštění francouzského parlamentu! "Co jiného může prezident po takovém odmítnutí udělat," prohlásila a dodala: "Je nepřijatelné, aby parlament v takové míře neodrážel vůli francouzského lidu."

Marine Le Pen, dcera kontroverzního politika Jean Marie Le Pena, u francouzských eurovoleb
Autor: ČTK

Socialistický premiér Manuel Valls řekl, že eurovolby ve Francii jsou "šokem, zemětřesením". "Je to víc než varování, je to zemětřesení," řekl ministr zahraničí Laurent Fabius. Národní fronta uspěla i v letošních místních volbách, kdy ovládla radnice v 11 městech. V minulosti její zakladatel Jean-Marie Le Pen skončil druhý v prezidentských volbách, ale dnešní skóre je největším úspěchem strany za čtyři desetiletí její historie. Otec Le Penové je přitom známý svými značně kontroverzními názory...