Eurovolby v Česku rozhodly o tom, že do poslaneckých lavic v EU zasedne několik zkušených harcovníků, ale i řada zelenáčů. Nejstarším českým europoslancem se stal Jaromír Štětina (71, za TOP 09), nejmladším Kateřina Konečná (33, KSČM). Průměrný věk nových europoslanců je 47 let, po minulých eurovolbách 2009 byl zhruba o 2,5 roku vyšší.

V Evropském parlamentu bude Česko zastupovat 16 mužů a 5 žen, tedy o jednu více, než doposud. Eurovolby však také znamenají změny v české Sněmovně. Z ní odchází dosavadní poslanci Jiří Pospíšil (v eurovolbách kandidoval za TOP 09), Stanislav Polčák (TOP 09) a Kateřina Konečná (KSČM). Nahradit by je měli Vladislav Vilímec (ODS), Martin Plíšek (TOP 09) a Leo Luzar (KSČM).

ANO 2011 (16,13 %)

Pavel Telička (48) - Právník a lobbista. Narodil se ve Washingtonu v rodině diplomata, za minulého režimu dva roky členem KSČ. Hlavní vyjednávač členství v EU a po vstupu do unie první český eurokomisař.

Martina Dlabajová (37) - Manažerka, vede vlastní poradenskou firmu, specializuje se na česko-italské hospodářské vztahy. Po gymnáziu totiž odešla studovat do Itálie, politické vědy absolvovala na univerzitě v Padově.

Dita Charanzová (39) - Televizní manažerka pro Radu Evropy ve Štrasburku. Stejně jako Telička pochází z diplomatické rodiny, její otec je generálním konzulem ČR v Petrohradě. S Teličkou se sešla na VŠE, kde byl jejím školitelem. Absolvovala diplomatickou školu v Madridu, podílela se na přípravách ČR na přistoupení k EU.

Petr Ježek (49) - Bývalý diplomat se specializací na oblast EU, na ministerstvu zahraničí vedl odbor EU a západní Evropy. Za premiéra Špidly působil v Úřadu vlády, krátce pak i jako poradce Stanislava Grosse pro zahraniční politiku. Společník Pavla Teličky v jeho lobbistické firmě.

TOP 09 a STAN (15,95 %)

Luděk Niedermayer (48) - Ekonom a matematik. Bývalý viceguvernér ČNB. Bankovní radu opustil v únoru 2008. Poté pracoval jako ředitel jednoho z oddělení společnosti Deloitte.

Jiří Pospíšil (38) - Právník, bývalý děkan plzeňských práv a exministr spravedlnosti Topolánkovy i Nečasovy vlády. Ve zlém se rozešel s ODS, do které přišel v roce 1998 z ODA. V současnosti je nestraník, v eurovolbách dostal nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů. Je také členem správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových - Musea Kampa.

Stanislav Polčák (34) - Advokát, v minulosti pracoval pro europoslance Zatloukala a Hybáškovou ze strany SNK Evropští demokraté, jíž byl sám členem. V roce 2008 vstoupil do hnutí Starostové a nezávislí, nyní je jeho místopředsedou. V roce 2010 byl poprvé zvolen poslancem. 

Jaromír Štětina (71) - Za studií na VŠE byl členem KSČ (1967), ze strany však po sovětské intervenci vystoupil (1969). Po roce 1989 působil jako zahraniční zpravodaj pro LN i ČT. Je spoluzakladatelem humanitární organizace Člověk v tísni. Od roku 2004 senátorem - nejprve jako nestraník za Zelené, poté za TOP 09. 

ČSSD (14,17 %)

Jan Keller (59) - Profesor sociologie, VŠ pedagog, publicista se značně levicovými názory a autor dvou desítek odborných i popularizačních knih. Přednáší u nás i v zahraničí, loni v říjnu mu prezident Zeman udělil medaile Za zásluhy v oblasti vědy. Za komunistů působil Keller jako odborný asistent na VŠ, ale i jako závozník a středoškolský učitel. Byl členem KSČ. 

Pavel Poc (49) - Europoslanec od 2009. Vystudovaný biolog, který po absolvování UK v Praze pracoval v laboratoři Fyziologického ústavu ČSAV, později jako městský ekolog a vedoucí odboru životního prostředí v Mariánských Lázních, kde se ale stal i místostarostou. Vypracoval se na předsedu organizace ČSSD v Karlovarském kraji.

Miroslav Poche (45) - Vystudoval zemědělskou univerzitu v Praze i FSV UK, působil na ministerstvech zemědělství i zahraničí, při misi OBSE v Bosně a Kosovu, ale také jako soukromý podnikatel. Byl místopředsedou pražské ČSSD, ale rezignoval poté, co v roce 2010 vyšlo najevo, že přes několik členů dal straně peníze, které členové vykázali jako členské příspěvky. 

Olga Sehnalová (45) - Lékařka a europoslankyně (od 2009). Členkou ČSSD od roku 1990, pracovala v kroměřížské nemocnici na oddělení intenzivní medicíny a dlouhá léta byla místostarostkou Kroměříže.

KSČM (10,98 %)

Kateřina Konečná (33) - Již v 21 letech se dostala do Sněmovny a vypracovala se na místopředsedkyni zahraničního výboru a výboru pro životní prostředí. V europarlamentu již krátce zasedala jako prozatímní poslankyně, než si v roce 2004 Česko zvolilo své první europoslance. V KSČM je od roku 2005.

Jiří Maštálka (58) - Od roku 1977 byl členem KSČ, europoslancem již od roku 2004, předtím třikrát zvolen českým poslancem. Absolvent medicíny na lékařských institutech ve Volgogradu a Kyjevě, ve Fakultní nemocnici v Plzni pracoval jako kardiolog. Ve stínové vládě KSČM má na starost resort evropské politiky a EU.

Miloslav Ransdorf (61) - Další letitý europoslanec (také od roku 2004), komunistou od roku 1972. Vystudoval Filozofickou fakultu UK, kde posléze přednášel dějiny filozofie. V letech 1984 - 1990 byl zaměstnancem Prognostického ústavu ČSAV, kde se sešel s Milošem Zemanem či Václavem Klausem. Po revoluci pokračoval v politické dráze ve Sněmovně.

KDU-ČSL (9,95 %)

Pavel Svoboda (52) - Advokát, VŠ pedagog na pražských právech a exministr Topolánkovy vlády. Lidovcem od roku 1990. Kariéru přitom začal jako právník v Ochranném svazu autorském a poté ve vydavatelství Supraphon, na ministerstvu spravedlnosti pracoval v komisi pro rekodifikaci autorského práva. Působil i jako náměstek ministra zahraničí či stálý představitel ČR u Rady Evropy. 

Michaela Šojdrová (50) - Ředitelka jednoho z odborů České školní inspekce, bývalá poslankyně. Vystudovala zahradnickou fakultu VŠ zemědělské v Brně, poté se věnovala zahradní architektuře. Po roce 1990 složila státní zkoušky z francouzštiny a působila jako externí učitelka. Lidovce v roce 2010 jako první místopředsedkyně krátce řídila po rezignaci Cyrila Svobody.

Tomáš Zdechovský (34) - Odborník na krizovou komunikaci, manažer, publicista a básník. Sociální komunikaci vystudoval v Římě na Papežské salesiánské univerzitě, působil i jako mediální poradce na několika ministerstvech. 

ODS (7,67 %)

Jan Zahradil (51) - Místopředseda ODS a europoslanec již od roku 2004. Vystudoval VŠCHT, před vstupem do politiky pracoval v Ústavu technologie vody a prostředí. V ODS od roku 1991. Byl také zahraničním poradcem premiéra Václava Klause (1995-1997). 

Evžen Tošenovský (58) - Další místopředseda ODS je europoslancem od 2009. Vystudoval ekonomickou fakultu VŠ báňské v Ostravě, působil jako matematik-analytik ve Vítkovických železárnách. V roce 1993 se stal primátorem Ostravy, poté hejtmanem Moravskoslezského kraje (2000-2008) i předchůdcem Michala Haška v čele Asociace krajů ČR. 

Strana svobodných občanů (5,24 %)

Petr Mach (39) - Absolvent VŠE v Praze a někdejší externí poradce prezidenta Klause. Působil ve vzdělávacím a výzkumném institutu Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP), nyní přednáší na VŠ. Bývalý člen ODS.