Pěšky se vydal do oblíbené hospody zapít provolby a opustil ji těžkým krokem před druhou ranní. V průběhu večera přitom Karel Schwarzenberg na delší dobu ze štábu zmizel - a šuškalo se, že se šel na chvíli prospat. Podle mluvčí TOP 09 však měl nabitý pracovní program.

To »přeběhlík« od ODS Jiří Pospíšil, který dostal nejvíc preferenčních hlasů ze všech kandidátů vůbec, popíjel na druhém konci pražské Malé Strany. Měl co oslavovat, vyhrál kroužkování a stal se vůbec nejúspěšnějším politikem eurovoleb.

Dojatý Pospíšil

Schwarzenberg k tomu, že Pospíšil měl nejvíc preferenčních hlasů, více i než eurolídr TOP 09 Luděk Niedermayer, pronesl: "Pro mě to vůbec není divné, pan Niedermayer startoval jako nový do politiky a samozřejmě člověk, který je dlouho v politice tak má také více preferenčních hlasů. To je pro mě docela normální záležitost. Přesto oba dosáhli dobrý volební výsledek a kdo má pár hlasů víc nehraje takovou roli."

Pospíšil neskrýval dojetí: "Pro mě je to samozřejmě obrovský závazek. Promiňte, jsem z toho trochu dojatý. Nečekal jsem, že uspěji a když jsem dostal tu nabídku od Karla Schwarzenberga, varoval jsem ho, že bych mohl být vnímán jako přeběhlík z ODS. Jsem rád, že voliči můj odchod pochopili a děkuji jim za důvěru."

Kalousek s pálkou, mečem i vínem

To místopředseda Miroslav Kalousek, který předtím vyřvával, že se bude »tančit a pít do rána«, ze štábu záhadně zmizel. Ještě předtím reportérce Blesku vykládal, jak by rád porazil hnutí ANO Andreje Babiše, k čemuž mu chybělo pár desetin procent. „Rodiny Babišova a Teličkova byly rudá šlechta. A pravda je, že hnutí ANO poskytuje lidem tohoto typu obrovské příležitosti,“ navezl se do soupeře.

Během večera však hýřil Kalousek dobrou náladou. Střídal pivo a víno a novináře pobavil u stolního tenisu s bankéřem Niedermayerem. "Teď jim děláme kašpary," řekl na přítomnost fotografů, ale viditelně nervózního eurolídra Topky uklidňoval: "Zvykej si, seš politik." Výkon však sám nejlepší nepodal. "S tímhle se vůbec nedá hrát," komentoval Kalousek kvalitu pálek.

Pro Niedermayera si pak Kalousek připravil překvapení - maketu meče z Hvězdných válek. Prý pro jeho syna. "Luďku, ať tě síla provází," pronesl s úsměvem Kalousek. I přes těsnou prohru s ANO bylo ve štábu TOP 09 o eurovolbách velmi veselo.