Nigel Farage stojí od roku 2010 v čele UKIP (Strana za nezávislost Spojeného království), která má jasný cíl - vystoupení z EU. Nyní se však stala její součástí. Do europarlamentu vyšle po nečekaném volebním úspěchu celkem 24 svých europoslanců! Británie má přitom k dispozici celkem 73 křesel.

Je to šokující úspěch. UKIP nechala za sebou tradiční strany - labouristy Eda Milibanda i konzervativce premiéra Davida Camerona. "Politické zemětřesení, které UKIP slibovala, je na postupu," řekl jeden ze členů strany Patrick O'Flynn. Je to vůbec poprvé od roku 1910, co volby vyhrál někdo jiný než dvě tradiční strany.

Tajemství úspěchu: Britská pýcha a ne imigraci

Strana zaujala voliče svým nacionalismem. Do popředí staví britské zájmy, vystupuje proti Unii a imigraci, která je jedním z palčivých britských problémů. UKIP chce v podstatě zastavit přistěhovalectví, protože prý nepříměřeně zatěžuje sociální služby a proměňuje identitu britských obcí... Cameronovi vládní konzervativci už v neděli přislíbili pod tlakem vítězství UKIP nová opatření na omezení imigrantů z EU.

Lídr UKIP Farage si přitom umí současný úspěch užít. Jde podle něj o "nejmimořádnější výsledek" v britské politice za posledních 100 let! "Lidem došlo, že jako členové unie nemůžeme sami řídit svou zemi a především nemůžeme kontrolovat vlastní hranice," dodal. Někteří kritici ho však označují za rasistu a xenofoba, který je navíc obviněn ze zpronevěření unijních prostředků na provoz jeho britské kanceláře.

Charismatický lídr s pintou piva

Nacionalista Farage má ale jedno velké plus - charisma. Postavil se do pozice "muže z lidu", co politiku řeší nejraději v hospodě, s pivem v ruce. Rád se proto často nechal fotit po barech. Jde však o zkušeného politika. V minulosti byl aktivním členem Konzervativní strany, tu však opustil v roce 1992 poté, co její lídr John Major podepsal Maastrichtskou smlouvu a Británie se připojila k EU.

Farage proto utekl do UKIP. Ta ale v současnosti nemá ani jednoho člena v britském parlamentu. To se však může změnit, Farage po úspěchu v eurovolbách slibuje, že se strana zostra pustí příští rok i do parlamentních voleb. "V příštím roce půjdeme do voleb s cílenou strategií a slibuji vám, že jste o nás neslyšeli naposledy," prohlásil Farage, který v Evropském parlamentu vede frakci Evropa svobody a demokracie.  

Gratulace od Klause

Právě v europarlamentu pak před časem vystřihl Farage poklonu někdejšímu českému prezidentovi Václavu Klausovi. "Za 10 let, co tam jsem, je prvním člověkem, kterému jsem tleskal vestoje, protože se mi opravdu líbilo, co říkal," tvrdil Farageza Klausova prezidentování Česko osobně navštívil, Klaus mu nyní na dálku gratuloval k volebnímu úspěchu. "Blahopřeji těm eurokritickým stranám, které uspěly, ať už je to můj dobrý přítel Nigel Farage ve Velké Británii, ať už je to paní Le Penová, kterou neznám, ve Francii," řekl včera v pořadu Události, komentáře Václav Klaus.