Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Školné bude až 10 tisíc, dohodli se vyjednávači ODS, TOP 09 a VV

Radek John na jednání s ODS, ilustrační foto
Radek John na jednání s ODS, ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pes - 
8. června 2010
15:21

Vyjednávači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) pro školství se v úterý shodli na zavedení školného na vysokých školách. Zřejmě půjde o takzvané odložené školné, lidé by je tedy neplatili při studiu, ale až po něm.

O konkrétní podobě ale budou zástupci stran v komisi dále jednat, a to příští týden, vyplynulo z dnešních vyjádření Waltra Bartoše (ODS) a Josefa Dobeše (VV). Rozpory údajně panují u zvýšení platů učitelů, věc budou s největší pravděpodobností řešit předsedové stran.

Až 10 tisíc za semestr

"Na školném jsme se shodli, že má být," řekl novinářům Bartoš. O podobě ani o výši školného hovořit nechtěl a poukazoval na příští schůzku vyjednavačů, na které se o tom bude debatovat. Dobeš byl o něco sdílnější. Zástupci dalších stran podle něho vnímají požadavek VV na sociální citlivost, ačkoli podle programu TOP 09 by se mělo školné platit už při studiu.

"Rýsuje se model odloženého, sociálně citlivého školného s doprovodnými půjčkami pro studenty," poznamenal Dobeš a upřesnil, že konkrétní detaily se budou teprve dojednávat. Podle Dobeše by částka neměla přesáhnout 10.000 korun za semestr, jde ale prý o "velmi orientační údaj". Výši by měly mít možnost ovlivňovat samy školy, zasahoval by i stát podle oborů, které chce podporovat, dodal Dobeš.

Studenti: Chcete nás zadlužit!

Na sociální síti Facebook vzniklo už několik desítek skupin, které proti zavádění školného protestují. Ta největší získala od minulého týdne přes 3 tisíce fanoušků. "Přenášet zadluženost českého státu na mladé lidi, kteří povětšinou nemají vlastní stálý zdroj příjmu a chtějí se vzdělávat, není řešením," říkají studenti na Facebooku.

"Dají banky hypotéku člověku, který ještě ani nesplatil své "školné" a potřebuje někam zabydlet svoji rodinu?" rozčiluje se jeden z nich. "Je zajímavé, že strany, které hlásají odpovědný život bez dluhů, zadluží studenty ještě před tím, než vstoupí na trh práce. Inu příklady táhnou," reaguje další. Podobných reakcí jsou na internetu desítky.

Státní maturity zkusíme a uvidíme

Na příští týden vyjednávači nechali také debatu o státní maturitě. "Shoda je, že stát má garantovat nějaký výstup a nějakou zkoušku na závěr studia, budeme se bavit o tom, jakou má mít podobu," řekl Bartoš. Podle obou vyjednávačů se skupina shodla, že říjnová generální zkouška bude. O dalším postupu se rozhodne až po ní. Podle Dobeše bude muset budoucí ministr debatovat s odpůrci jednotné maturity ve školách a provést audit vynaložených peněz.

Strany se shodly rovněž na tom, že je potřeba se více než dosud věnovat pedagogickým fakultám, a na lepším ohodnocení učitelů. "Debata bude, jakým způsobem," uvedl Bartoš. Podle Dobeše je konfliktní požadavek VV zvednout rozpočet školství o 7,5 procenta, strana by do něho chtěla převést deset miliard z ministerstva obrany. O věci bude patrně jednat ekonomická skupina a předsedové ODS, TOP 09 a VV.

markynoo ( 12. června 2010 13:55 )

Zajímalo by mne, jak vysoké procento ze studentů, kteří s přesvědčením volili pravici, sdělilo svým rodičům, kteří jsou často rádi, že mají nějaké příjmy-TAŤKO,MAMKO, JÁ JSEM SI PRAVICI ZVOLIL, TAK TEĎ SI NA TO STUDIUM VYDĚLÁM SÁM. TAK BY SE ASI MĚL ZACHOVAT KAŽDÝ ODPOVĚDNÝ STUDENT. Obávám se však , že mnozí z nich půjdou za rodiči s nataženou rukou. A možná, bohužel, i za bábou a dědkem. PAK BY SE MĚLI ZAMYSLET NAD TOU SVOU ODPOVĚDNOSTÍ, O KTERÉ JSME ČASTO SLYŠELI PŘED VOLBAMI.

bjutifl ( 12. června 2010 10:58 )

copak ten náš převlečník ty jeho nicky už se nedaj ani spočítat

gogo ( 12. června 2010 09:03 )

Sčítáš tady milý příteli jablka s hruškama....

nautilus ( 11. června 2010 22:11 )

Vysokokolské studium zdarma je bolševická nemravnost. V USA by to nikoho nenapadlo, že lze studovat na úkor souseda či jiného daňového poplatníka. V této společnosti je to ovšem považováno za normu. Student vystuduje třeba medicínu, a pak jde pracovat tam, kde mu dají větší plat, třeba do Německa. V současné době hrozí čeští lékaři hromadnými výpovědmi z nemocnic, když jim nebude plošně zvýšen plat až na trojnásobek průměru, u noviců to je o něco méně. Nikdy jsem nechápal, proč v USA, Anglii, Německu, Francii a dalších slušných a bohatých státech se musí škola platit v plné výši a u nás je zdarma. Je to důsledek 50 let bolševismu, kdy komunisté naučili lidi krást a parazitovat na svých spoluobčanech. Do toho parazitování patří většina tzv. sociálních dávek, což zahrnuje mateřskou, dětské přídavky atd. Největší zlodějnou pak bylo znárodnění. Markantně neslušné to je u lékařů a právníků, kteří pak na základě svého dosaženého vzdělání podnikají, a ti, kteří jim platili studium, pak jim platí za poskytnuté služby, třeba právní zastoupení. Tato společnost je již tak nemravná, že si to ani neuvědomuje, a ani to nepřipustí. Proti školnému budou mnozí protestovat. Proč? Pětileté studium přijde daňového poplatníka cca na jeden milion Kč,-, někde jsem četl. Pro srovnání studium na Harwardu v USA přijde studenta na 45000 USD, a nikdo se na tím nepozastavuje. Dostanou snad ti, kteří nestudují, od stáu na ruku 5 milionů Kč,- ? Nejenom, že nedostanou, ale musí ještě daněmi přispívat na ty, kteří studují, protože jsou geneticky obdaření. Je to odporné a ubohé svinstvo, se kterým je třeba skončit. Každý by měl žít za své, od narození do smrti, soudruzi. Nedochází vám to? Jsem si jist, že myšlení národa se tak hned nezmění a příště vyhrají opět bolševičtí pohrobci, že ano?

panalev ( 11. června 2010 19:55 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa