Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Volební lístky rozdávají úředníci i mrtvým!

Úředníci dali volební lístky i Liboru Plačkovi (22), který volit nesmí, protože je polské národnosti. Volil už několikrát.
Úředníci dali volební lístky i Liboru Plačkovi (22), který volit nesmí, protože je polské národnosti. Volil už několikrát.  (Autor: Blesk - Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková, lmk - 
10. října 2012
06:33

V registru obyvatel je nepořádek! Volební lístky se totiž rozdávají i mrtvým. Jak Blesk včera upozornil, úředníci v Bohumíně přinesli lístky i dvojčeti Marcelu Plačkovi. Ten ale před 22 lety zemřel při porodu. Město a ministerstvo vnitra nyní vinu hází jeden na druhého.

Úřednice přinesla volební lístky Liboru Plačkovi (22) z Bohumína a současně i jeho zemřelému dvojčeti Marcelovi. Libor vůbec netušil, že měl bratra. Sám se narodil v šestém měsíci a měl jen jedno kilo, což ho poznamenalo natolik, že je v částečném invalidním důchodu.

Výmluvy, výmluvy

Město tvrdí, že vina je na ministerstvu vnitra. „V naší evidenci nikoho takového nemáme. Letos jsme poprvé při tisku volebních seznamů vycházeli z Centrálního registru obyvatel ministerstva vnitra, kde jsou státem garantována data,“ řekla Blesku mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová. Podle ní je centrální registr plný chyb, na což úředníci přicházejí kontrolou seznamu voličů s místní databází registru obyvatel.

Toto sdělení vyvolalo na ministerstvu vnitra pozdvižení, které se přes Blesk hned ohradilo. „Úřad v Bohumíně nepostupoval podle zaslaných postupů. Seznam voličů v elektronické podobě měl být vytvořen v okresní aplikaci evidence obyvatel, tedy v té, kterou úřad využíval i v minulosti. Pochybení rozhodně není na naší straně,“ řekl Jiří Korbel z ministerstva vnitra. Podle ministerstva pochybila radnice dokonce dvakrát. Dala volební lístky i Liboru Plačkovi, který volit nesmí, protože je polské národnosti.

 

Volit nepůjdou

Zatímco se úředníci dohadují, rozhořčení prarodiče Libora Plačka, o kterého se starají, už mají jasno. „Bude to sice poprvé, ale letos volit rozhodně nepůjdeme,“ řekli František a Marie Rindošovi.

Podle úmrtního listu je dvojče Marcel Plaček dvaadvacet let mrtev, přesto dostal volební lístky Podle úmrtního listu je dvojče Marcel Plaček dvaadvacet let mrtev, přesto dostal volební lístky | Blesk - Ivana Žáková

„Bohumínská radnice poskytuje zcela nepravdivé údaje. Odbor centrálních informačních systémů v roce 2012 neposkytnul žádné obci, tedy ani Městskému úřadu Bohumín, seznam voličů z centrální evidence obyvatel,“ podotknul Korbel.

barunka172 ( 18. října 2016 14:10 )

Takový šok to asi nebyl, ví to už čtyři roky - http://www.blesk.cz/clanek/volby-volby-2012-krajske-volby/182939/ma-mrtve-dvojce-a-nevi-o-tom-urady- mu-poslaly-dvoje-volebni-listky.html

barunka172 ( 18. října 2016 13:07 )

Jestli se narodil v roce 1990, tak je mu 26 let...

zelena.karkulka ( 10. října 2012 22:16 )

No a co jako?Volit ti mrtvý nepůjdou,tak o co jde?

pepazdp ( 10. října 2012 11:44 )

O co jde? O demenci Plačkovic famílie, co se chce zviditelnit v Blesku. Jinak jde jenom o hovvno.

jesenka ( 10. října 2012 11:41 )

Polské národnosti může přece klidně být, záleží snad na tom, jestli má české občanství. Já jsem zase národnosti moravské. Tak bych zase nedělala z komára velblouda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa