Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejzoufalejší volič Česka: Rath volit nemůže! Manželka šla k volbám se synem

Autor: ČTK, map, simao - 
12. října 2012
17:38

Zadržený politik David Rath si v minulosti stěžoval na poměry v českých věznicích. Díky nedobrovolnému pobytu ve vazební věznici v Litoměřicích nyní nemohl jít se svou rodinou volit, a tak vyrazila manželka sama za doprovodu jejich syna.

Krajské volby ho před čtyřmi roky vystřelily až na místo středočeského hejtmana. V této funkci pak dle obvinění protikorupční policie napáchal pěknou paseku. Div že o krabice se sedmičkou nezakopával...

V letošních volbách ale Rath nemůže ani volit. Že by se k němu spravedlnost otočila v době konání krajských a senátních voleb skutečně zády? Kdepak.

Rathova žena šla k volbám se synem

Rath nemůže volit, ovšem nikoli proto, že by mu to někdo zakázal. Z korupce obviněný politik má totiž trvalé bydliště v Hostivici, a mohl by tedy volit jen ve Středočeském kraji, kam Litoměřice, současná Rathova adresa, nepatří.

A tak Eva Rathová vyrazila k volbám jen v doprovodu syna Daniela (10). Jeho tatínek totiž už pět měsíců pobývá ve vazební věznici v severočeských Litoměřicích... Mladý Rath prý věznění otce nebere nejlépe, schovával se celou dobu pod kšiltovkou.

„Je to pro mě těžké období,“ přitakala i Rathova manželka. A prozradila, že přišla podpořit současného starostu, protože on prý dělá pro Hostivici hodně.

Rath má smůlu, jeho spoluvězeň Kouda ne

„V krajských volbách mohou vazebně stíhaní volit, ale pouze, nachází-li se věznice v obvodu kraje jejich trvalého bydliště,“ potvrdil mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka, proč Rath nesmí vybírat krajské zastupitele.

Volit by naopak mohl Rathův spoluvězeň – zatčený exnáměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda, který má v kraji bydliště. Mluvčí věznice ale nedokázal upřesnit, zda si Kouda vyžádal voličský průkaz.

Jak volí vězni?

Krajské zastupitele nebudou moci volit ani odsouzení vězni, neboť překážkou je podle zákona "omezení osobní svobody kvůli výkonu trestu odnětí svobody". Trest si navíc většinou odpykávají ve věznicích mimo domovský kraj.

Jen výjimečně by si mohli vybírat alespoň senátory. Vězni by pak hlasovali před zástupci příslušné okrskové volební komise do přenosné volební schránky při respektování zásady tajnosti hlasování, uvedla Vězeňská služba ČR na svém webu.

gogo ( 13. října 2012 16:29 )

Nejohavnější zloděj v Česku ? V zemi, kde zlodějů a podvodníků je celá armáda ? Ty si myslíš, že třeba Vondrovi či Dalíkovi nebo Bártovi to sluší víc ?

gogo ( 13. října 2012 16:27 )

Třeba při svatebním aktu slíbila, že mu bude stát věrně po boku děj se co děj... Někdo dokáže držet slovo... Samozřejmě že důvody mohou být v tomto případě různé...

gogo ( 13. října 2012 16:25 )

Jak je Rath zoufalý z nemožnosti volit to nevím. To je asi to poslední co by mu dnes vadilo. Ale když vidí mřížemi své cely rozchechtaného Dalíka, Bártu, Vondru a armádu dalších vysmátých zlodějů,tak to musí být pro něho velice trpké sousto...

enriko ( 13. října 2012 07:20 )

Být jeho ženou tak chodím kanálama. Větší ostudu snad mít nemůže. Legálůně jí šu.ká bokem, veřejně krade, hulvát sprostý. Zřejmě jaký šel, takovou potkal. Normální ženská by na tu jeho hru nepřistoupila a kopla by ho do zadele až by jí okakal bot.

enriko ( 13. října 2012 07:16 )

Macek už senilní. Místy plácá blbosti a myslí si, že je zábavný. Stárne jako všichni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa