Zářil štěstím, neskrýval dojetí. Jiří Pospíšil, dvojka kandidátky TOP 09, přeskočil ve volbách nejen eurolídra Topky bankéře Niedermayera, ale v žebříčku kandidátů s nejvyšším počtem přednostních hlasů vystoupal až na samotný vrchol. Opět se potvrdilo, že jméno Pospíšil voliče táhne. "Byl jsem z toho opravdu hodně dojatý, byl to druhý vrchol mého působení v politice," řekl nyní Blesk.cz Pospíšil.

Dva dny prý odepisoval na gratulace, dostal kolem 350 SMS. Některé z nich i od bývalých kolegů z ODS. Raději je nejmenuje, nerad by jim ve své bývalé straně udělil "polibek smrti". Své současné spolupracovníky a také mecenášku Medu Mládkovou, která ho v kampani podporovala, pozval na večeři. A nyní se chystá po vyčerpávajícím finiši eurovoleb konečně trochu si oddychnout.

Pořadí eurokandidátů dle preferenčních hlasů:

1. Jiří Pospíšil (za TOP 09) ... 77 724 hlasů

2. Jan Keller (za ČSSD) ... 57 812 hlasů

3. Pavel Telička (za ANO) ... 50 784 hlasů

4. Luděk Niedermayer (za TOP 09) ... 37 171 hlasů

5. Kateřina Konečná (KSČM) ... 28 154 hlasů

ODS chce po Pospíšilovi 5 milionů!

V klidu však Pospíšila nenechalo prohlášení šéfa poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury, který serveru lidovky.cz řekl: "Věřím, že (Pospíšil) dostojí svým závazkům a slibům a bude se podílet na úhradě dluhů ve výši 5 milionů v plzeňském regionu, který zde zůstal po jeho osobní kampani, ještě v barvách ODS." 

Z exministra spravedlnosti Topolánkovy i Nečasovy je v ODS persona non grata. "Byla to kampaň ODS, nikoli osobní kampaň Jiřího Pospíšila," ohrazuje se však nyní Pospíšil. Doby, kdy zachraňoval volební čest občanské demokracie v Plzeňském kraji jsou zapomenuty. Pospíšil se s "modrými" nerozešel v dobrém. "Většina předních členů ODS na mě nadává, plive, vytváří ze mně démona," říká nyní Pospíšil.

"Psí hlavu" mu prý nyní nasazuje i Stanjura. "Vůbec nechápu, proč to pan Stanjura říká. Kampaň sice byla drahá, ale byl dobrý výsledek. Stát dává díky Pospíšilovi ODS velké peníze za mandáty," upozorňuje Pospíšil, že kampaň se měla splatit právě z povolebních státních příspěvků straně. Výtku Stanjury proto označuje za "mimořádně neseriózní přístup". A co ODS udělala s penězi za mandáty, to je prý její problém.

Finanční problémy občanských demokratů

Chce snad ODS i přes Pospíšila řešit své údajné finanční problémy? MF Dnes uvedla v dnešním vydání, že ODS neplatí včas své dluhy a počítá, zda má vůbec na mzdy. Za eurovolby sice dostane od státu 3,5 milionu (30 Kč za každý hlas), což ale nepokryje ani náklady za údajně desetimilionovou kampaň. ODS přitom pohrdla úspěšným Pospíšilem, který loni neúspěšně kandidoval na místopředsedu a poté zhrzený odešel. Sám přitom nyní za preferenční eurohlasy vydělal Topce 2,3 milionu korun! "Odmítám, že Pospíšil může za všechny problémy ODS," poznamenal vítězný kandidát eurovoleb.